„Nagy játék” – „kicsiknek” is

Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy más nemesfémbe való befektetés is hozhat nyereséget vagy veszteséget. Az arany árfolyama azonban – néhány irracionális spekulációs kilengéstől eltekintve – évtizedekre visszatekintve is stabilan emelkedett.

Néhány érv a „kisbefektetők” számára, hogy miért érdemes az aranyvásárlás mellett dönteni.

Értékesités
Aranyról minden
Image
Még mindig jó "beszállási" lehetőség.
Az aranyat a jelenlegi cca.1.350 dollár / uncia szinten egyes elemzők túlárazottnak tekintik, mások véleménye viszont, hogy még mindig jelentős potenciállal bíró befektetés. Egy dolog azonban biztos: az arany véges nyersanyag. A jelenlegi bányakapacitások 15-20 év múlva kimerülnek. Ekkor a világ befektetői társadalma két részre oszlik: arany tulajdonosokra és azokra akik szeretnének aranyat birtokolni, - a kérdés pedig csak az lesz, hogy ők milyen áron jutnak majd hozzá.
Image
Biztos, jó hozam.
Az arany nemcsak a dollár alapú pénzpiaci eszközök reális alternatívája, hanem más devizában jegyzett befektetési eszközökkel szemben is jó eredményeket tud felmutatni. (Bár az aranybefektetés nem fizet kamatot, ezt azonban nagyban kompenzálja, hogy amíg a többi pénzügyi termék jelentős kockázattal rendelkezik, addig az arany „nagy nyugalmú” befektetés – azaz tulajdonosainak kevesebbet kell aggódniuk más befektetésekkel rendelkező társaiknál.)
Image
Kisebb volatilitás - kevesebb izgalom.
Az arany kevésbé volatilis befektetési eszköz, mint a részvénybefektetések ill. árupiaci befektetések zöme. Ennek megfelelően ideális befektetés azok számára akik kerülik a jelentős kockázatokat, megtakarításaik kapcsán fontos érték a biztonság és a nyugalom.
Image
Okos alternatíva.
Bár az arany és más pénzügyi termékek, így például a részvények hozama között nincs közvetlen kapcsolat, az arany tradicionálisan mindig is kedvelt "menekülőútja" volt a befektetőknek - különösen amikor lejtmenetbe kapcsolnak a tőzsdék.

Egy „verhetetlen” kisbefektetői stratégia

Aki valaha kereskedett az tudja, hogy a rövid távú spekuláció kétélű fegyver: lehet vele nyerni is, de akár bukás is lehet a vége. Ezért mi a rövidtávú spekulációs vásárlással szemben mindenképpen a hosszú távú arany portfólió folyamatos bővítését, építését javasoljuk. Ehhez nem kell nagy összeggel spekulálnunk, sőt, pontosan ellenkező gondolkodást kell követnünk: nem egyszerre kell nagyobb összegért aranyat vásárolni, hanem rendszeresen (hetente, havonta) kisebb összegekért. Hosszútávon az így történő vásárlással ugyanis kiegyenlítődnek az egyes beszerzések szélső értékei és nagy eséllyel ki tudjuk védeni azt is, hogy ki legyünk téve a napi árfolyam ingadozásnak.

A számok önmagukért beszélnek

0
tonna
Az emberiség hajnala óta becslések szerint 171.300 tonna aranyat bányásztak a világban.
0
%
Az eddig a Föld felszínére hozott arany 90%-át a nagy kaliforniai aranyláz után bányászták.
0
millió
100 millió ember megélhetése függ szerte a világban az arany bányászatától.
0
uncia
A téglaméretű aranyrudak súlya a "London Good Delivery" szabvány értelmében 400 uncia.
0
tonna
A legendás amerikai Fort Knox erődben 4.600 tonna aranyat őriznek extrém biztonsági körülmények között.
0
méter
Az emberiség hajnala óta becslések szerint bányászott arany elférne egy 20x20x20 méteres hatalmas dobókockában.
Image module

Tények az aranyról

Image
Biztonság
Az arany mindig is az értékállóság megtestesítője volt, mióta világ a világ. Évszázadokra visszatekintve az arany megbízható és kiszámítható befektetési formának bizonyult.
Image
Függetlenség
Az aranyban rejlő biztonságot a függetlensége okozza. Az arany értéke a világon mindenhol elismert és garantált, függetlenül egy adott ország politikai berendezkedésétől, gazdasági helyzetétől, a különféle valutáktól, az eltérő kulturális hagyományoktól vagy egyéb körülménytől. A londoni tőzsde által auditált termékeket bárhol átveszik, megveszik, elfogadják a világon.
Image
Likviditás
Akinek aranya van, annak mindig van pénze! Az arannyal a nap 24 órájában kereskednek az egész Földkerekségen. Az arany az egyetlen igazán nemzetközi valuta, amely a világon bárhol, bármikor eladható, készpénzre váltható.
Image
Stabilitás
Minden, a múltban is már tapasztalt világpiaci ár ingadozás ellenére az arany értéke hosszú távon stabil.
Image
Aranyfedezet
A nemzeti bankok az aranyat biztonsági fedezetként alkalmazzák. Számos befektetési szakértő szerint magánszemélyeknek is nemesfémben kéne tartaniuk vagyonuk 5-10 %-át. Célszerű a magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és ily módon az esetleges árfolyamingadozásokat kiegyenlíteni.
Image
Értékálló
42,5 uncia arany értéke 100 évvel ezelőtt is és ma is elegendő egy gépkocsi megvásárlásához.

Elite Gold

Aktuális árfolyam

GoldEUR 71.04   per gram